Het gele gevaarte zoefde door de donkere nacht van het vlakke land. Vanaf een afstand moet het lijken alsof een lichtbaken zich op hoge snelheid verplaatst. De trein waarin ik zat reed terug van Hilversum naar Den Haag, het was alweer 23.30. Ik dacht aan m’n vriendin die alweer een paar dagen in China zat en zweterige Poolse volleybalsters begeleidde bij het reilen en zeilen van hun toernooi.
China, het land van de rode vlag, van wijlen Mao Zedong, van merkwaardige natuur landschappen en drukke uit de grond gestampte moderniserende steden. China, waar competitie moordend is door het hoge percentage van bevolkingsdichtheid, maar wat meteen ook hun kracht is. China waar ooit communisten aan de macht waren maar waar inmiddels het kapitalisme en vooral het materialisme om zich heen grijpen al was het een nieuw virus. Niet zo vreemd ook dat een van de grootste en omvangrijkste goksteden in/bij China gevestigd is: Macau.
Het duurt niet lang meer voordat ik het vliegtuig pak naar dit opmerkelijke en invloedrijke land in het oosten (vanuit ons gezien) van de wereld. 22 september zal het zover zijn, dan vlieg ik naar Hong Kong.