Het was al kort na ik arriveerde dat mij een stoel werd gewezen voor een voor mij ogend reeds koud geworden feestmaal. Het eten zat per gerecht in verschillende schalen verspreid over de ronde tafel, waart ieder het zijne uit haalde. Vinnen van vissen zwaaide me tegemoet uit een waterig sausje, slapgekookte groene slabladen dreven als zeewier in’t nat en stukjes kip met gebroken botten lagen op een andere schaal. Ik keek hoe de vader van mijn vriendin de kop van de vis uitdeelde, omdat dit het beste gedeelte van de vis was. Gulzig slokten ze de kop op. Ik had nog last van een jetlag, dus vond het wel prima dat de kop aan mij voorbij ging.
Het eten in China is vorlopig nog nooit wat ik gewend was van de afhaal. De babi pangang is mij nog niet voorgeschoteld, de nasi in heel andere vormen en met name met heel andere ingredienten. Zo nu een kleine recentie van wat eten dat ik voor mijn neus heb gehad:

Visseningewanden
De moeder van Ka Man keek bemoedigend lachend naar me, terwijl ze “Sik Faan” (eet (smakelijk)) riep. De pastei van visseningewanden bewoog zich met enige twijfel richting mijn mond, waarna het er zich ook in begaf. Mijn mond kauwde de darmen en andere delen en proefde een redelijk stevige vis smaak, maar dan met een groffe korrel en natuurlijk een leverige nasmaak.

Koeienmaag
Bij de zogenoemde “Hot Pot” (een soort Chinees gourmetten, maar dan met soep), kreeg ik koeienmaag voor m’n neus. De koeienmaag is wit met bobbeltjes. Het smaakt heel mild, maar het is taai als rubber, goed voor de kouwspieren dus.

Varkensdarm
Ook bij hotpot (dit keer een andere dag). De varkensdarm valt zeker ook onder de categorie kouwspiertrainer en eigenlijk wel op nummer 1 van alles wat ik heb gegeten. Met een 4 centimeter darm was ik gerust het driedubbele aan tijd aan het kouwen. De varkensdarm hat een randje vet, wat waarschijnlijk ook er voor zorgde dat het opvallend lekker smaakte. Een redelijk goed product als je van lang tafelen houdt, zonder al te veel binnen te krijgen (Bolumia, this one is for you!)

Haaienvin
Ah, het eufel van de haaienvin. Hele haaiencolonies sterven een niet zo zachte dood om de miljoenen Chinezen blij te houden en hen te kunnen voorzien van hun vinnen. Van haaienvin wordt gedacht dat het heel heilzaam werkt en dat je er allerlij dingen beter door kunt doen, wat het ook meteen heel duur maakt. Als het om smaak gaat is haaienvin eigenlijk gewoon kraakbeen, wat betekend dat het niet veel anders is dan een groot oor tussen je kiezen te vermalen, niet zo smakelijk dus.

Bittere meloen
BITTER! Denk je dat lof bitter is? nee, dit spul is echt bitter. Ze eten het omdat het goed voor je is, maar zelfs om die reden zou ik het laten staan. Mensen die van extreem houden, ga je gang.

Xieuw Long Bao
Icoon gerecht van Shanghai. Een mini bau pautje, maar dan zonder dik deeg,maar dn.. ehh ja, en gestoomt. Het dingetje bevat vlees (ik heb de varkens variant en de krab variant geprobeert–> krab is lekker!) maar ook vocht, dus een soort soep van het vlees dat erin zit. Dit zorgt voor een soort smaak explosie… en blaren. Maak dus eerst even een gaatje en blaas, of wacht gewoon even. Erg lekker: gekocht 8 stuks voor 50 cent (varken) 8 stuks voor 90 cent (krab).

Slanke Aubergine Sichuan Stijl
Geen idee hoe het echt heet, maar het is lekker. Geweldig zacht en smaakvol gerecht dat ik gegeten heb in Huangshan. Normaal gesproken is het erg heet (gekruid) zoals het een Sichuan gerecht betaamt, maar ik als Nederlander die al gaat zweten als hij naar een peper kijkt heeft de midle versie gekregen. Hoe het ook heet, als je het ziet en je denkt dat jet het kan krijgen, probeer het.

Overige dingen die ik gegeten heb:
visballetjes: overal te krijgen langs de weg
Noodles: idem in allerlij variaties
Aligatorsate: verassend lekker, mals vlees.
Kippen ingewanden: niet mijn favoriet
Sesamsoep: eh soort van toetje, smaakt naar sesam.
Paarserijst: ook toetje, smaakt naar ehh zoete rijst
Maancake: speciale cake die alleen met de “mid autumn festival” (eerste -geloof ik- volle maan in het jaar) gegeten wordt. best lekker.
Schelpdiertjes: een volle bak schelpdiertjes, je zuigt ze eruit (sterke smaak) of zoals ik gebruik je af en toe een prikker om ze eruit te pielen.
Chinese grapefruit: gigantisch ding, binnenkant is citrus, maar opvallend droog. Weinig vruchtsap, best aardig.
Durianijs met bonen ‘curd’: durian heeft een sterke geur, maar smaakt ook heel apart. Best lekker.
Zo’n beetje alles met rode bonen pasta: rode bonnen worden in heel veel dingen verwerkt (vooral toetjes) het is even wennen maar best lekker zoet.